Dieta dla mózgu

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dotyczy to również pracy mózgu – istnieje naprawdę spora grupa produktów, których spożywanie może pozytywnie wpłynąć na zdolności intelektualne, umiejętność skupienia i koncentracji czy funkcje pamięci. Co powinna więc zawierać dieta dla mózgu? Podpowiadamy!

Na początek warto uświadomić sobie, że choćby dieta zawierała w sobie wszystkie konieczne składniki w optymalnych ilościach, to jednak sama w sobie nie jest cudotwórcza i nie sprawi, że z dnia na dzień zaczniemy szybciej się uczyć czy łatwiej koncentrować. Dieta jest bowiem tylko jednym z elementów szeroko rozumianego trybu życia, którego zmiana może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Konieczna jest również odpowiednia dawka snu, w trakcie którego organizm wypoczywa i regeneruje się, a także aktywność fizyczna – to doskonały sposób na dotlenienie mózgu.

Jakie produkty uwzględnić w swoim jadłospisie?

Dla jak najlepszej pracy mózgu w codziennym menu nie może zabraknąć określonych grup żywności. I tak wskazane są przede wszystkim produkty pełnoziarniste (chleb razowy, otręby, makaron z pełnego ziarna) – są one bogate w węglowodany złożone, które są powoli trawione i stopniowo, ale nieprzerwanie dostarczają energię do mózgu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znaleźć można w tłustych rybach morskich: łososiu, śledziu, szprotkach, sardynkach i makrelach. Mile widziane są tłuszcze pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy i słonecznikowy, olej z wiesiołka oraz oliwa z oliwek. Źródłem witamin z grupy B są rośliny strączkowe (groch, fasola), wątróbka, mięso z indyka, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz orzeszki ziemne. Siemię lniane jest bogate w lecytynę oraz cynk, dynia (także jej pestki) zawiera fosfor, potas i wapń, winogrono jest bogatym źródłem żelaza, magnezu oraz witaminy z grupy B. Ogólnie wskazane jest jak najczęstsze spożywanie warzyw oraz owoców. Nie można też zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, najlepiej poprzez wypijanie około 2 litrów wody mineralnej.

Naturalne wsparcie w kapsułkach

Oczywiście przestrzeganie zasad diety dla mózgu jest zadaniem dość trudnym. Dodatkowo, ze względu na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe czy po prostu indywidualne preferencje smakowe nie zawsze jest możliwe by jeść wszystko, co korzystnie wpływa na pracę mózgu – nie każdy lubi wyrazisty smak oliwy z oliwek albo ma problem z zakupem świeżych ryb. W takich sytuacjach pomocny może okazać się preparat Perceptin, zawierający standaryzowane ekstrakty z korzenia Ashwagandhy KSM-66, bakopy drobnolistnej oraz różańca górskiego. Ich składniki pomagają radzić sobie ze stresem, wspierają procesy uczenia i zapamiętywania, wspomagają pamięć oraz utrzymanie dobrej kondycji sprawności umysłowej.

  1. Bojarowicz H., Dźwigulska P. Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie. Hygeia Public Health. 2012; 47(4): 433-441.
  2. Leszczyńska T., Pisulewski P. M. Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2004; (38): 12-24.
  3. Wawer I. Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych. Neurologia Praktyczna. 2007; 6: 5-8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × 5 =