Proste sposoby na poprawę pamięci

Choć na co dzień nie przywiązujemy do niej zbyt wielkiej wagi, to jednak trudno wyobrazić sobie codzienne życie bez dobrze funkcjonującej pamięci. Pozwala ona nie tylko uczyć się nowych rzeczy, ale także wykonywać normalne, codzienne czynności. Warto jednak mieć świadomość, że tak jak są czynniki, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie pamięci, tak i są sposoby, by ją ćwiczyć, wzmacniać i poprawiać.

Na jakość ludzkiej pamięci ma wpływ wiele czynników. To, jak szybko zapamiętujemy nowe informacje może zależeć m.in. od czynników genetycznych. Powszechnie wiadomo, że bardziej efektywna jest pamięć u ludzi młodych niż u seniorów – umiejętność zapamiętywania również ulega starzeniu się i spowalnianiu, podobnie jak wszystkie inne procesy zachodzące w organizmie. Wreszcie na funkcjonowanie pamięci ma wpływ wiele czynników zewnętrznych – tempo życia, ilość i jakość snu, sposób odżywiania, stan emocjonalny. Nie jest niczym odkrywczym stwierdzenie, że gdy jesteśmy zabiegani, zmęczeni, zestresowani czy niewyspani nasza pamięć działa gorzej niż w sytuacji, gdy jesteśmy zrelaksowani, odprężeni i wypoczęci.

Jak naturalnie poprawić funkcjonowanie pamięci?

Tak jak czynniki zewnętrzne mogą negatywnie odbijać się na zdolnościach zapamiętywania, tak istnieją naturalne sposoby, by je poprawić.

  • Treningi pamięci – chodzi tu o wszelkie działania, które pobudzają nasz mózg do pracy. Może to być rozwiązywanie krzyżówek, partia szachów lub warcaby, gra w karty, scrabble, a nawet strategiczna gra komputerowa. Metod na intelektualną rozrywkę jest mnóstwo!
  • Właściwa dieta – także w przypadku pamięci sprawdza się powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz”. Istnieje wiele produktów, które mają udowodniony korzystny wpływ na sprawność intelektualną człowieka. W codziennym jadłospisie powinny więc znaleźć się produkty bogate w złożone węglowodany (pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze), witaminy (warzywa i owoce), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oleje i oliwy roślinne, ryby) oraz magnez, cynk, żelazo i potas (orzechy, pestki dyni i słonecznika, gorzka czekolada, wątróbka).
  • Aktywność fizyczna – myli się ten, kto sądzi, że regularny ruch sprzyja jedynie poprawie kondycji fizycznej. Już dawno dowiedzione zostało, że ćwiczenia (oczywiście dopasowane do wieku, stanu zdrowia i ogólnej kondycji) stymulują wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, które poprawiają nam nastrój i niwelują stres. Aktywność fizyczna pozwala rozładować negatywne emocje, ale także rozszerza naczynia krwionośne, usprawniając dopływ tlenu i substancji odżywczych do mózgu. A to już wprost przekłada się na funkcjonowanie pamięci.
  • Sen – jest niezwykle istotny jeśli chodzi o nasze dobre samopoczucie. Podczas snu odpoczywamy zarówno fizycznie, jak i psychicznie, a w organizmie zachodzą naturalne procesy regeneracyjne. Odpowiednia ilość efektywnego snu jest także korzystna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania pamięci. Oczywiście to, ile snu potrzebujemy jest bardzo indywidualną sprawą, ale z reguły u osób dorosłych jest to od 6 do 9 godzin nieprzerwanego snu na dobę. Uwaga! Najzdrowiej jest zasypiać przed północą.

Perceptin – preparat wspierający pamięć

Dobrym sposobem na wsparcie utrzymania dobrej kondycji sprawności umysłowej jest również stosowanie preparatów dostępnych w aptece bez recepty. Przykładem jest tu Perceptin. W jego składzie znaleźć można unikalne połączenie trzech wyjątkowych składników: ekstraktu z korzenia Ashwagandhy KSM-66 (wspiera procesy uczenia i zapamiętywania), bakopy drobnolistnej (może wywierać korzystny wpływ na funkcje mózgu i przyczyniać się do poprawy pamięci krótko- i długotrwałej) oraz różeńca górskiego (przyczynia się do zachowania optymalnej aktywności umysłowej i poznawczej). Dzięki temu Perceptin przeznaczony jest dla dorosłych chcących utrzymać swoją należytą sprawność umysłową, a w szczególności pracującym umysłowo i uczącym się w celu poprawienia pamięci i koncentracji.

  1. Kozieł D., Trafiałek E. Kształcenie na Uniwersytetach Trzeciego Wieku a jakość życia seniorów. Gerontologia Polska. 2007; 15(3): 104-108.
  2. Kulawik A., Tal-Figiel B., Warżel M. Lecytyna i jej rola w farmaceutycznych emulsjach suchych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna. 2011; 50(5): 62-3.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

thirteen − eleven =